Uzungöl’de kaya düşme tehlikesine karşı rehabilitasyon çalışması başlatıldı
TRABZON’un Çaykara ilçesinde, Türkiye’nin nadide turizm merkezlerinden Uzungöl’de, heyelanların yanı sıra vahşi hayvanların olası kaya ve taş düşürmelerine karşı eğimli 7 dönümlük alanda rehabilitasyon çalışması başlatıldı. Endüstriyel dağcılar tarafından yüksek enerji sönümleyici çelik bariyerlerin çekildiği alan, çalışmaların tamamlanmasıyla kaya düşme tehlikesinden kurtulacak.
Kentin doğal güzellikleriyle ünlü turizm merkezi Uzungöl’de Çaykara Belediyesi, heyelanların yanı sıra vahşi hayvanların yamaç toprağından düşme olasılığına karşı önlem aldı. Hazırlanan proje kapsamında yüzde 70 eğimli 7 dönümlük alanda AFAD koordinasyonunda iyileştirme çalışmasına başlandı. Gölbaşı ve Yenimahalle bölgelerindeki otel, turizm tesisi ve konutların tepelerinde levha yerine beton dökülen riskli bölgeye endüstriyel dağcılık ekipleri, yüksek güçlü sönümlemeli çelik bariyerler kurmaya başladı. 3 bin kiloluk dayanımla kurulacak çelik bariyerlerle binlerce ton kayanın düşmesi engellenecek. Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte bölge kaya düşme tehlikesinden arındırılarak can ve mal güvenliği sağlanacak.
‘YABAN HAYVANLARI BEKLERKEN TAŞ YÜKLEYEBİLİR’ Çalışma hakkında bilgi veren Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, ormanlık alanda gevşek ve düşen kayaların bu sistemle yerine kilitleneceğini söyledi. Lider Tok, “Uzungöl’de yıllardır kangrenleşen yerler var. Ormanda yüzde 70 eğimli bir yere taş düşmesi sonucu evler zarar gördü. Süreksiz afet ilan edilen bölgede ihale açıldı. yaklaşık 15 yıl önce bölgede ve proje hazırlandı.Hareket eden taşları yerlerine sabitlemek için çelik kullanılıyor.Onların can ve mal güvenlikleri için bu işe başladık” dedi. EVDEN, CAMİDEN, İNSANDAN BIRAKMAYIN.Olası bir afete karşı önlem aldıklarını belirten Tok, “Buralarda lojmanlar ve oteller var. Allah göstermesin oradan 5-10 tonluk devasa bir taş kütlesi geldi diyelim; Hiçbir mesken, mescit ve insan bırakmaz. Şu ana kadar can güvenliği ile ilgili rastgele bir durum olmadı ama olmayacağı anlamına da gelmiyor.”
Projeyi 5 ayda tamamlamayı planladıklarını söyleyen çalışma şefi Sena Tosun, “Alan 7 bordürden oluşuyor. Kompresör makinesi ile zeminde delikler açıp oraya çelik levhalar yerleştiriyoruz. 5 metre uzunluğunda yol alacağız.” direkleri ortası 10 metre olan levhaların üzerine. Ortasını çelik halkalarla kapatıp bordürleri bu formda oluşturacağız” sözlerini kullandı.